Weer ziek geworden en tropisch heet in Mauritanie - Reisverslag uit Nouakchott, Mauritanië van Bob Martens - WaarBenJij.nu Weer ziek geworden en tropisch heet in Mauritanie - Reisverslag uit Nouakchott, Mauritanië van Bob Martens - WaarBenJij.nu

Weer ziek geworden en tropisch heet in Mauritanie

Door: Bob Martens

Blijf op de hoogte en volg Bob

10 November 2007 | Mauritanië, Nouakchott

Hey,

Papa en mama:
We hebben in heel Mauritanie geen bereik gehad en bovendien heeft mijn oude Nokiaatje de hitte niet overleefd. Dat is de reden waarom ik zolang niet heb gebeld. Het is nog maar een 1 week tot Dakar. Als ik jullie niet meer spreek: Maandagmiddag om 12.15 arriveer ik in Brussel.

Nooit te vroeg juichen. Ik ben in Dakhla, amper nadat ik het vorige berichtje had verstuurd weer ziek geworden en dat heeft me de zege gekost.
John was zo aardig weer volle bak te racen toen ie hoorde dat ik niet goed was. 2 dagen geleden had ie me nog de hand geschud en gefeliciteerd met de overwinning. Maar ja, het zij zo. Ik zat achter de PC in een superslecht internetcafe aldaar toen ineens een koude rilling over mijn rug ging. Ik wist meteen dat het niet goed zat. Die nacht heb ik me zo ontzettend slecht gevoeld, dat ik bijna zeker wist dat ik de dag erna de bus zou nemen. Die ochtend voeld ik me allesbehalve goed. Ik had Wilbert al gezegd dat ik niet zou fietsen. Toch heb ik, zonder na te denken en tegen beter weten in, mijn fietskleren aangetrokken en voordat ik het wist zat ik met pap in mijn benen op de fiets. De eerste 30 km waren tegen de wind in, aangezien Dakhla op een soort uitsteeksel ligt en we dezelfde weg dus terug moesten fietsen als heen. Elke pedaalslag deed pijn en de vorige keer was ik nog zieker geworden toen ik ook gewoon heb doorgefietst terwijl ik eigenlijk plat had moeten liggen. Ik zag het dus absoluut niet zitten om zo 150 km te fietsen. Bovendien was ik duizelig en had ik moeite om op de weg te blijven. Dankzij Kevin, Matthew, Arnoud, Rik en met name Liset die als een soort moeder voor me diende heb ik weer een overwinning op mezelf geboekt door ook deze dag gewoon uit te rijden. Ik wil via deze weg in het bijzonder Liset bedanken die me tijdens de lunch nog net niet voerde en op het einde zelfs m'n tent opzette. Bijna vergeten: ik heb die dag ook nog mn hele broek volgescheten bij een tankstation waar we wat hebben gedronken. En weer bood iemand hulp. Onze geweldige kok Rudy bood soelaas. Ik mocht zijn broek van hem lenen en Rudy zelf? Hij wikkelde gewoon een van de beachvlaggen voor zn edele delen.

De dagen erna voelde ik me al gelukkig al snel beter. De mooiste Desert camp locatie was 1 dag voor we grens naar Mauretanie zouden passeren. We lagen pal voor een geweldige zandheuvel, echt prachtig. Het uitzicht boven op de zandberg was indrukwekkend en het is duidelijk te zien dat de wind vrij spel heeft hier in de Sahara. Diezelfde wind heeft ervoor gezorgt dat ik al een week met een bril oploopt van dik 40 jaar oud. Er is namelijk behoorlijk wat zand in mijn ogen gewaaid en in combinatie met lenzen is dat behoorlijk pijnlijk. Gelukkig kon ik van Kees zijn bril lenen.

Na eerst te hebben uitgescheckt bij de Marokkaannse grens was het 5 km onverhard fietsen in niemandsland alvorend we de groene boog met Islamique Republique de Mauritanie passeerden. Het ging allemaal vrij soepel en na een halfuur wachten in de zon die alsmaar heter werd mochten we onze weg vervolgen.
Het werd heter en heter en de wind hadden we vol tegen. We trokken weg van de kust meer landinwaarts. Na de lunch steeg het kwik zelfs tot 45 graden. En dat heb ik nog nooit meegemaakt zo heet. De kms die volgden waren verschrikkelijk: continu zand in je ogen, wind tegen en dan nog die brandende zon. Na 95 meeslepende kms kwam ik aan bij de truck. Vlakbij lag een waterbuffer waar heerlijk water uitkwam. Ik heb het zelfs gedronken zo lekker. Onvoorstelbaar, in zo'n arm land zo'n lekker water.
De dagen erna ook warm, rond de 40 graden maar niet meer zo heet als de eerste dag in Mauretanie. Mauretanie is uitgestorven. Het is een en al zand, zand en nog eens zand. Hier en daar wat primitief in mekaar gebouwde houten hutjes met tentenkampen. Volgens mij zijn het nomaden, maar door door de enorme droogte zijn de meeste mensen naar Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanie, getrokken. Want er valt amper te leven in de Sahara, zoveel is duidelijk. Heel soms, kun je in een van die houten hutjes wat drinken kopen. Maar verwacht geen koud blikje cola uit de koelkast. Want ook energie is schaars hier. Verder hebben we het 2 dagen zonder brood moeten doen, simpelweg omdat er in de wijde omtrek geen winkel was waar je brood kon kopen.

Ik stop ermee.
Over 2 dagen Senegal. Het land van de muggen, weer andere tegenstanders. En...het onverharde stuk moet ook nog komen. Ik heb er weer zin, als ik maar fit blijft, dan kom ik vanzelf wel in Dakar!!

Groeten Bob

• 10 November 2007 - 16:34

Mamma:

wij begonnen ons al ongerust te maken omdat je deze week niets van je heb laten horen, gelukkig weer een teken van leven... zielepoot alweer aan de slingerschijt ik zal maar extra waspoeder inslaan voor jou was als je thuis komt.ben blij dat er zo goed voor je gezorgd wordt,bedank Liset ook namens ons... hier is het guur en koud echt herfstweer. lieverd, geniet nog even van je trip, voordat je het weet lig je weer in je ,,mandje,, thuis.

dikkekus, MAMMA

• 10 November 2007 - 16:44

Danny En Michelle:

hee bob
    fijn om te lezen dat het alweer beter met je gaat!! 45 graden en slinger... dat is geen goeie combinatie, de strijd met john gaat weer verder, maar dat is voor jouw toch een peuleschil!!
    bob nog veel succes!!!!!
    groetjes
    danny en michelle

• 10 November 2007 - 17:20

Dees:

hoi bobbes eindelijk nieuws. we begonnen al ongerust te worden. die schijterij blijft je toch parten spelen. raar idee dat je de aankomst tijd al vermeld lijkt het nog sneller te gaan.laat je niet gek maken door John. lever je eigen prestatie daar zijn we trots genoeg op.blijf alsjeblief goed voor jezelf zorgen bob. we tellen af maar geniet vooral nog van je laatste week.we verheugen ons op je verhalen als je thuiskomt.dikke knuffels van ons allemaal

• 10 November 2007 - 19:20

Hallo Bob :

Hè hè We werden zo langzamerhand al ongerust omdat we maar niks van je hoorden.Maar nu is alles weer oke.
    Ja Bob ,ziek zijn is zo al geen pretje,maar in die omstandigheden is het helemaal klote zullen we maar zeggen.
    Dat je de zege aan John moet laten is jammer,maar je gezonheid staat voorop,dus laat je de laatste week vooral niet gek maken.Ja Bob als je van zo dichtbij mee maakt hoe die mensen leven,en ook ziek worden,dan krijg je lijkt mij het gevoel dat wij het hier veel te goed hebben.
    In st. Louis heb je weer een rustdag laat dan maar weer horen hoe je de laatste loodjes hebt doorstaan
    PS.Stuur nog een aantal mooie foto's mee.

Groeten van Oma en Opa.

• 10 November 2007 - 23:27

Jean-Pierre:

Bobbie!!!!!!!!
    Gewoon simpel, ik ben trots op je!!!!

groetjes en tot snel,
    jp

• 11 November 2007 - 08:49

Michelle Pepels:

't is telkens weer een genot om je belevenissen te lezen. Wat zal dat vreemd zijn voor je, om weer thuis te komen. Zet 'm op en geef die John van katoen. Groetjes van ons allemaal.

• 11 November 2007 - 10:21

John Driessens:

Hoi Bob,
    Shit voor je dat je weer aan de racekak was. Laat die anderen maar een poepie ruiken. Ik stuur je wat Baeker wind en Dakar zal snel in zicht komen!
    Groetjes John

• 11 November 2007 - 21:19

Ron:

Hei Bob,
    Vandaag eindelijk je cadeau te gelde gemaakt;we zijn naar Afrika Afrika in Amsterdam geweest.Echt geweldig en fascinerend en langs deze weg nogmaals bedankt voor dit geweldige geschenk.
    Probeer die kiwi toch nog eens te verrassen in die laatste kilometers,gewoon een sluwe tacktiek bedenken.
    We horen misschien nog een keer van je en anders tot ziens in Brussel,maandag de 19e om12.15

Groetjes pa

• 12 November 2007 - 19:55

Wil Pepels:

Tjonge Bob,
    Hier wordt de pet wel 10x voor je afgenomen. Nog een weekje en dan zit het er op.
    We zijn nu al super trots op jouw.
    Zorg dat je het laatste stuk ook heel doorkomt. Bewaar je verhalen tot op het trainingskamp waar je tijd genoeg hebt om ons alles te vertellen.
    Hou je haakes en tot volgende week.

Groetjes van Wil

• 13 November 2007 - 15:12

Omi:

hoi manneke, bijna is het zover dat ben jij weer in ons midden. voor mij heb je je al dik en dubbel bewezen.. duskom maar gauw naar huis , zodat ik je weer lekker kan verwennen, want dat heb ik toch wel gemist.
    groetjes en knuffels van OOMPJE

• 14 November 2007 - 07:41

Petra Greven:

Hoi Bob,we wensen je nog veel succes en sterkte toe voor de laatste dagen.Het zal als je as maandag thuis komt een cultuurschok en temperatuurschok worden.Zeker na zo,n lange afwezigheid.Groetjes van ons allen