Lijkverbranding en Bhaktapur - Reisverslag uit Bhaktapur, Nepal van Bob Martens - WaarBenJij.nu Lijkverbranding en Bhaktapur - Reisverslag uit Bhaktapur, Nepal van Bob Martens - WaarBenJij.nu

Lijkverbranding en Bhaktapur

Door: Bob Martens

Blijf op de hoogte en volg Bob

01 Januari 2010 | Nepal, Bhaktapur

De openbare lijkverbrandingen bij de Hindoeistische tempel Pashupatinath waren erg indrukwekkend. Ik dacht dat je geluk moest hebben om zo'n lijkverbranding te aanschouwen, maar niets was minder waar. Er werden liefst 8 lijken tegelijk verbrand aan de heilige rivier Bagmati. Wel heftig om te zien was hoe het zoontje van de overledene hevig snikkend het vuur aanstak. Maar verder was er nauwelijks een spoor van emotie te zien. Even later volgden nog een paar lijken en was de rook niet meer te harden. Wat een stank! Het water dat door de rivier stroomt is heilig en de as wordt met hout en al in de rivier gekiept. Het water was ontzettend vervuild. Ik zou de hond er nog niet eens in laten zwemmen zo vies. Diep respect heb ik verder voor de wijze waarop Hindoeisten en Boedhisten met elkaar omgaan in Nepal. Beide religies, of beter levenswijzen, zijn nauw met elkaar verstrengeld hier en respecteren elkaars goden. Daar kunnen de Christenen en Moslims een voorbeeld aan nemen.

Momenteel zitten we in Bhaktapur, een middeleeuws stadje, 15 km ten oosten van Kathmandu. De tempels hier zijn de mooiste van Nepal. En hoewel ik normaal niet zoveel heb met tempels zijn deze inderdaad erg mooi. Lijkt wel of ik in de Efteling ben. Mede dankzij onze oosterburen is dit stadje na de aardbeving van 1988 gerestaureerd. Alleen jammer dat ze gewoon verkeer toelaten in het centrum.

Vandaag weer gaan moutainbiken met pa in de Kathmandu Vallei. Een prachtige route door de bergen. Daar, ergens in de bergen, kreeg ik het bijna aan de stok met een Nepalees. Toen ik hem passeerde wou die gek mij een klap verkopen. Toen ik van de fiets afstapte om hem op zijn muil te slaan pakte hij een steen. Daarna zijn we maar gauw verder gereden. Volgens mij zat die kerel vol dope. Ook in Kathmandu werden we voortdurend aangesproken door verslaafden of we Marihuana of hassies hadden. Erg irritant.

Morgen vertrekken we voor 2 nachten naar Nagarkot, gelegen op 2000 m. Hier zou je een prachtig uitzicht moeten hebben op de Himalaya. Maar dat zou wel eens tegen kunnen vallen, want iedere dag is het bewolkt hier. Daarna trekken we naar de derde Koningsstad Patan, vlakbij Kathmanda Airport.

Een goede roetsj alleneng,

Bob

• 01 Januari 2010 - 11:16

Wim Schepers:

Bob de beste wensen voor 2010 voor jouw en je familie.

groeten,
    Wim

• 01 Januari 2010 - 13:30

Dees:

hei bob het zit er al weer bijna op voor jullie.Wij zijn het oude jaar goed uitgeroetst maar slecht begonnen het halve gezin licht hier met buikgriep .Verder is hier alles prima.Alvast een goede terugreis en doe een dikke winterjas aan want het is hier ontzettend koud en het is alweer aaan het sneeuwen .groetjes fam dirx

• 01 Januari 2010 - 21:30

Opa En Oma:

Op eerste plaats een zalig nieuwjaar en een goede gezondheid voor 2010.
    Nog enkele dagen en het zit er alweer op.
    Jullie zullen weer heel wat te vertellen hebben,maar dat is nu eenmaal zo voor wie verre reizen maakt.
    Aan opa en oma is dit niet besteed ,wij kijken er alweer naar uit als jullie gezond en wel terug zijn in het koude Nederland.

Veel groeten en tot spoedig weerzien.

Opa en Oma